Friday, January 29, 2010

:: al kisah ::


salam~

ni dah pagi~leganya rase bile dah pagi~dah tak perlu takut dalam malam lagi~kenape takut?yelah mestilah takut bile kawasan rumah pun dah jadi kurang selamat~ya Allah lindungilah kami sekeluarga~baru2 ni macam jadi~minggu lepas hari isnin ibu tak sengaja terlanggar kereta orang~haish abeh dah duit belanja utk kereta org tu dgn kereta ibu~aish tapi takpelah~dugaan agaknye~yang alkisah nye malam kelamarin plak~kereta saga lame tu plak ade orang curi bateri nye~lahhh ntah mase bile org tu buat keje~abes segala barang dalam kereta diselerakkan~memang la kereta tu saga lame~apelah sgt kan~tapi ingat ibu nana tu kaya raya ke nak membeli bateri baru ape segala~


aduhai dah la duit ibu baru je pas abes gune untuk kereta ibu~datang lagi satu musibah~nasib baik shades ray ban ayah dia tak amek~kenangan ayah tu~ade orang siap tawar nana harga yang tinggi sebab nak kan ray ban ayah tu~tapi mane boleh~tu kenangan ayah~mahal ayah beli dulu~takkan nak jual pule~tu yang nana rasa ni adalah kerje mat2 gian~yang sekadar mencuri utk melepaskan lelah sendiri~apelah biadab amek bateri orang yea~siap pandai dia buka boot kereta~amek pancing boboy~huuu mengamuk la budak itu pagi semalam bila tengok pancing dia dah tak ade~huuuu naseb baek la semua pancing ayah dah dibawa naik~mahal tu ayah punye pancing (T.T)~nasib baek tak tinggal dalam kereta~kalu tidak abeh dah kene sapu~orang mencuri ni sekadar nak amek segala yg dia rase dia boleh jual~huuu bateri trektar depan umah yang untuk cina tu buat kerje pon kene kebas~alahai la pencuri~


nana rasa asalnye pencuri ni nak curi motor pak uda~sebab kat tempat kunci motor pak uda tu dah kene jolok ngan entah ape2 bende~tapi agaknye mereka ni kurang pro~tak berjaya mereka nak amek motor pak uda~tu yang abeh segala bateri kereta orang~kereta pak uda,ibu ngan abg azzam alhamdulillah la takde ape2~


tapi takpelah~doakan mereka ni dapat la hidayah dari nak terus makan rezeki haram~tapi kadang2 bile orang yang terdesak ni~dia tak peduli duit tu halal atau haram~tu yang dia mencuri tu~kan~semoga ada hidayah utk dorang~sedih bile fikirkan kawasan rumah sendiri pun dah bukan tempat selamat utk semua~teringat nana time kejadian rumah pak long kena pecah masuk 2 tahun lepas~waktu tu umi mengandung kan maia~takde simpati manusia tu~dia hayun je parang kat kepala umi~nauzubillah~terduduk umi menjerit~terus pak long tersedar dan pegi kejar pencuri tu~tapi ape lah yang dia dapat~akhirnya masuk penjara jugak~kenapa la cara mencuri merompak yang dipilih~sedangkan dalam Qur'an pun Allah dah tegah mencuri ni~tapi itulah manusia~mungkin dia tak dapat hidayah lagi~sampai takde simpati tengok wanita mengandung~umat akhir zaman begini lah yea~hilang semua simpati~


pasal kejadian malam kelmarin tu~buat nana jadi takut balik nak tempuh waktu malam~bila malam sebolehnya tak nak tido awal~lagi lewat lagi bagus sebab dah takut nak tido awal~apapun~syukur alhamdulillah~pencuri tu tak serang kami sekeluarga~tak cuba masuk rumah nenek atau sape2 je~sekadar curi ape yg ada luar rumah~alhamdulillah kami tak ape~kami selamat pun dah cukup bersyukur~takut bile teringat kesah umi dulu~hal tu dah buat semua kami ni jadi trauma~alhamdulillah kami tak diapa2kan~dan sebab tu sekarang nana lega bila dah pagi~dapat terdengar azan subuh dah buat nana rase lega~dah pagi~dah nak terang~hilang semua takut~


sekarang ni nana tawakkal je pada Allah~mintak Dia yang paling hebat yang tolong lindung kami sekeluarga~nak harapkan polis ngan rukun tetangga buat rondaan??haih tunggu sampai betul2 dah jadi sesuatu baru nak buat kerje agaknya~nauzubillah~jangan la ada yang buruk menimpa sesiapa lagi~tapi memg macam tu agaknye mereka ni~ape yea peribahasa tu??dah terhantuk baru terngadah,yea??ntah la~nana tak berape terel peribahasa ni~huhu apapun moga semua diberi hidayah utk berubah~kalu atas dunia ni terlepas~dekat akhirat nnt tak mungkin terlepas~doa nana semoga insan2 berkenaan yang dah curi hak2 kami ni~bertaubatlah~bertaubatlah~jangan lah teruskan hidup dengan mencuri ni~rezeki Allah tu ada kat mana2~mencuri bukan jalan penyelesaian~moga Allah bagi dia hidayah utk bertaubat~tak mencuri lagi~tak ganggu lagi hidup orang lain dah lepas ni~


aish nana stop dulu yea~dah banyak celoteh dah ni~kepada pembaca entry nana ni~nana mohon doa anda yea~doakanlah nana dan keluarga dijauhkan dari segala malapetaka dan musibah~lepas satu hal,satu hal pule jadi~ujian namenye kan~semoga Allah permudahkan urusan kita semua~

SIAPALAH AKU


siapalah aku ini
untuk kunjung hati sucimu
untuk dekat dengan laman rindumu
untuk intai tabir siang malam mu


aku menulis kerana kamu
bahagia mencipta bait buatmu
girang mengarang kisah tentang kamu
ikhlas dalam meluah rasaku terhadapmu


tapi aku bukan sesiapa untukmu
bukan yang terpilih
untuk jadi wanita bergelar kekasih


terdiam aku tatkala tersedar siapalah aku
berangan memiliki sang kejora indah
sedangkan diri cuma lumpur merah yang basah


berhentilah mendongak ke langit yang indah
sang kejora tak bisa turun ke bawah
kecewalah hatiku yang bernanah
menangis dalam puisiku yang pasrah

Thursday, January 28, 2010

:: dugaan lagi ::

dugaan lagi~nana sedih~rasanya macam baru je semalam rasa happy ketawa dengan ibu dan semua~kebelakangan ni macam2 jadi~dan pagi tadi~elok je nak bangun subuh~satu lagi dugaan datang~ya Allah ya Rabbi~kami redha ujian dugaan ini~cukuplah Engkau bagi kami~


nantilah nana ceritekan tentang ape yang jadi yea~malam tadi dah la tak tido~tak sangka bende2 camni boleh happen~nana ceritekan nanti lah~sebab nana takmau tulis sambil rasa marah atau sedih sangat2~nanti karang entah ape la nana tulis~takpe~kasi hati ni hilang sedih dulu la~sabar yea nana yea~Allah sentiase ada dengan hamba Dia~yakin dengan sume yang Allah tentukan~semua ni ada hikmah yang tersirat~mungkin hati ni sedih~tapi takpe~sabar~redha~

PUISI BUATMU


buatmu yang dalam ingatan
dengarkanlah puisi penuh syahdu
ku nukilkan buatmu di kejauhan
hayatilah baitnya dalam rindu


malam ini ada yang datang padaku
minta aku bicara tentang kamu
aku hanya tertunduk kerana malu
tapi tetap aku bercerita tentangmu

ketahuilah olehmu
telah aku khabarkan padanya
betapa aku sanjungi kamu
betapa aku kagumi kamu
keperibadianmu yang tulus
kesederhanaanmu yang meruntunku
ketegasanmu dalam pertahankan tiang agamamu
cara lembut dalam menjaga tuturmu
ikhlas dalam menyampaikan ilmu
merendah diri itulah kamu


dan terlalu banyak jika dijelaskan satu persatu
kerana iman yang ada padamu itu
buat aku mengagumi kamu
terus kuat berpegang dengan iman yang satu
dan aku terus mendoakan yang terbaik buatmu


dan tahukah kamu
tiap kali aku bercerita tentang kamu
aku jadi bahagia sekali
seolah bercerita tentang insan yang aku miliki
sedangkan kau sebenarnya tidak mengerti
tentang kisah gelora hatiku ini
betapa aku tersenyum sendiri
tatkala bercerita tentangmu idaman hati
betapa aku tersenyum sendiri
tatkala menghuraikan perasaan ini


dan aku tertunduk malu pada diri sendiri
kerana berani menyimpan rasa sebegini
maafkan aku yang terlanjur merindu
sungguh aku tak menyedari rasa itu dalam kalbu


dirimu telah jadi pujaan
dirimu telah tarik segala perhatian
dan aku hanya mampu menadah dua tanganku
moga DIA satukan dua hati jadi satu
moga DIA pertemukan hati dua insan
kuserahkan padaNYA untuk menentukan
moga rindu bertamu dalam keredhaan
restu Illahi yang aku dambakan
moga rasa ini adalah rasa yang tercipta kerana TUHAN

Wednesday, January 27, 2010

:: wanita dan epal ::

Wanita ibarat EPAL..Epal yg tak berkualiti amat mudah diperolehi krn ia berguguran di tanah..Tapi epal yg tak mampu dibeli berada di puncak susah utk dipetik..susah digapai..Kekadang epal itu risau..kenapa diriku blum dipetik??Lantas ia merendahkn martabatnya sehingga tiada siapa yg berani memetiknya..Hanya pemuda yg benar2 hebat sahaja yg mampu memetiknya..Biarlah jodoh bukan di dunia asalkan cinta Illahi mengiringi hidup seseorang...

:: jadi menantu bue ::

salam...

ermm pagi ini mau tulis begini~nana boleh dah jadi menantu bue~hehe tak tido after subuh kan~so boleh lah jadi menantu bue~mas azzam nya pasti setuju aja~hehehe ermm tahukah bue yang mana?ala tak tegok KCB ke??huuu bue tu ibu mas azzam la~hehehe

nana dah cari gambar nye~nak post sekali kat sini~tapi tak jumpe la pulok~so tak dapat la nak tunjuk gambar bakal ibu mertua nana itu~hihihihihi amboi cik nana bukan main lagi yea~

okaylah~nak stop~sesaje je datang singgah tulis2 kat sini~bubbye yayang~manu buat keje rumah~sapu2 sidai2 baju~mahu tolong?tolong yukkkk~hehe

Tuesday, January 26, 2010

AKU BUKAN KEKASIHMU


terdiam aku dalam rasaku
aku kecewa dengan permainanmu
adakah kau perbodohkan aku
atau kau memang anggap aku ini
bagai bahan yang tak punya hati


aku bukan kekasihmu
pernah dulu aku beri hati ini padamu
pernah dulu aku curahkan perhatian untukmu
pernah dulu aku hanya senyum padamu
pernah dulu aku hanya bercerita tentang kamu


tapi kau tak hargai aku
walau sekilas tidak kau pandang ke arahku
hanya aku yang memberi sepenuh hati
kau sekadar menerima menyenangkan hati


aku kecewa hampa dengan tingkahmu
seolah aku langsung tiada harganya di sisimu
lalu aku mengorak langkah pergi dari bayangmu
aku bina harapan baru buat hidupku


telah hilang segala kecewa hatiku
telah musnah segala kesedihan lalu
telah kering segala airmataku
tapi kau datang kembali menggangu hati
berpura ikhlas bagai menghargai


hatiku jangan kau cuba usik lagi
sakit aku tiap kali kau kembali
tolonglah pergi kau bukan kekasih hati
aku sudah punya jalan sendiri


pergilah
pergi
pergi dan tak usah kembali
aku bukan kekasihmu
dalam susah atau senangmu
aku tak mahu kau gunakan aku
hati ini bukan untukmu

:: sendirian dirumah ::


assalamualaikum~kalau tak jawab dosa~hehe

ermm bosan la sendiri sendiri je kat rumah~tengok tv sorang2~duk dapur sorang2~sume sorang2~lagi tak best sebab memang lah nana sorang2 je ni~tapi agak tak bebas~sebab nye sekarang ni rumah mak uda tengah dibina~rumah mak uda kan sebelah rumah nana~jadi nana tak selesa la nak keluar ke rumah nenek ke,mak long ke~sebab kompem2 kene lalu rumah
mak uda~pekerja2 ni aduhai~kalau dah tengok orang~macam tak pernah tengok orang aje cara pandangnye~tu sebab la nana lagiiiiiiiiii la malas nak melangkah keluar dari rumah~

hari tu pun~nana nak baldi~tapi baldi kat luar rumah~boboy terus suruh anuar amekkan~anuar taknak~pastu boboy suruh gak~dia cakap sebab lelaki ramai kat luar tu,boleh tak nuar je g amek~huuu baek sungguh adikku si boboy ini yea~no wonder la hari tu time nak balik rumah dia tak tinggalkan nana jalan sorang2~rupanya dia tak nak mamat indon and bangla ni usha kakak dia~heheh bagus boboy~very goooood~hehe

oh iye~tadi nana masak bihun sup~haah bihun sup jelah kan~mane leh makan nasi~kate gemuk~huuu makan jelah bihun sup~huuu sian nana kan~masak la sorang2 kat dapur tu~tapi makan berdua la~makan ngan aidil~sebab time tu dia dah balik sekolah~hehe
pastu yang nana suka nye ialah~aidil tanye~kak,bihun ngan sup ada lagi kan?adik nak tambah lah~hehe nana pun cakap lah~ade~tambahlah~sedap ke dik?~aidil pon jawab~sedap~adik suka~hehehehehe ehem2 adik nana puji tau~ngeh ngeh ngeh~petang tu boboy pun makan dia cakap sedap kak~hehe puji ikhlas ke tak~nana pun tak tau la~hehehe


ermmm abeh la~esok entah ape la pule nana nak masak~tomyam la plak~yummy~sedapnye tomyam~tapi dalam fridge tu macam takde bahan je~adehhh menyedihkan betul la fridge ni~beli pagi2 esok la~teman nana ke kedai esok yukkk~hehehe

mahu kah???="))

:: nak kasut sekolah ::



nana nak kasut sekolah baru~aim nana sekarang crocs lily ni~before ni nana pakai malindi~tapi dah boring la malindi~nak lily pule~mane satu kaler yang cantik?yang plum atas tu ke?yang gold bawah plum ni??nana suke yang kaler gold ni~nak uit~nak beli~nana jumpe satu tempat ni~jual RM120..okay la gak kot~sbb harga dia kat butik nye RM169~tak larat la tu~puasa sebulan nak cover duit tu~huuuuu tapi nana sangat2 perlukan kasut sekolah baru~tadi baru nak pow apip~tapi dia dengan cepat berkata~

"ye ke..uit pon xda gak ni hehe
mak pon x masuk2 kan lg..
tggu bln dpan baru ok ckit kot"

huuuu baru je nak pow dia~hehehehe macam la berjaya mengepow pon~ngeh ngeh ngeh~takde maknenye nak pow dia~tapi kan nana rase~kalu pow seseorang insyaAllah berjaya kot~org itu ialah~jeng jeng jeng~cik norhayati binti kamaruzaman~yeahhhh~hehehe ala t dear~moley la moley la~name ayah kite kan dah lebih kurang same dah~hehe moley la yatie~belanje saye satuuuuuuuuuuu je crocs~lily kaler gold eh dear~thank you dear~i love you~hehehe ooopss dah ckp thank u and i love u dah ni~yatie kene la belikan gak utk nana nih~hehehe


ermmm okaylah~nak pikir cara nak dapatkan duit kalu yatie takmo kasi crocs~hehehe ermmm ilham sile datang dalam mimpiku ini malam okeh~nanite yayang sume~



Monday, January 25, 2010

:: saya memasak ::

di atas ini ialah gambar bubur yang nana masak siang tadi~heheh tengok macam ape??macam tak sedap??ape??????berani la cakap tak sedap~hehe tapi okay je~sedap je nana makan~mungkin tak la setanding ngan mcdonald punye~tapi serious sedap~hehe so..boleh la kawin dah kan??dah pandai masak ni~hehehe takde la maen2 je~skill masak kene polish balik~baru ley kawin~sbb sekarang ni dah malas2 je nak masak~dulu rajin la~nanti nana jadi rajin balik yea~hehe

ermmm ape lagi yea nak kasi tau~nana sebenarnye sangat bosan~bace la sajak kat bawah ni nanti yea~bukti yang nana sangat2 bosan~huuuu disebabkan sangat bosan~nana tanggalkan je crown ala2 princess tu~ish berangan dah best~jadi princess~tapi boleh plak bosan2 je~haish~oh ya~nana dah dapat detect kenape nana bosan~sebab selalu nye after dah solat2 sume~nana akan ajak ibu g turun umah nenek~ade shamer~mak uda~nenek~umi~paling best sebab ade budak2 kecik tu~


budak2 kecik itu ialah: abg adib~kakak ayu~adik anis~adik maia~yang paaaaling nakal ialah yang si kecik sekali tulah,adik maia~kalu mulut dia dah bersuara~aduiii la nyaring sangat suara dia~amek suara wan andak yea maia sayang~*ehem2..wan andak itu ialah ibu nana yea~ish tamau la cerite pasal mereka~kalu cerite pasal mereka~novel ketika cinta bertasbih pun kalah nnt~panjaaaaaaaaaaaang bebeno nnt~hehe

nana stop dulu yea~urmm tapi kan~sedih ni~nak kasi tau gak~tadi download game~game dance2 tu~tapi tak dapat pon~sedih je~ish~

(-,-)

AKU BOSAN


aku sendirian dalam kamar
memandang apa saja di depan mata
bosan dengan malam yang sunyi
tak tahu apa perlu jadi aktiviti


aku pusing kiri aku pusing kanan
cari bahan yang boleh aku jadikan mainan
dahi ku jadi berkerut
muncung bibirku sudah panjang
mungkin seperti anak kecil
tapi itulah caraku
bila aku benci dengan situasi
aku bosan kerana malam ini sunyi
jadi aku isi dengan bercerita dalam bait puisi
rasa bosan-tolong pergi

:: sedang berangan ::

hehehe nana sedang berangan ni~menjadi princess~jangan marah yea~dah lame tak berangan macam ni~after solat tadi nana amek rantai mutiara ibu~pastu nana letak atas kepala~hehe pastu g dapur minum air~pastu ibu cakap~amboi putuslah rantai tu nanti~pastu nana cakap pule~alaaa mane ade la bu~takleh putus punye~kuat ni rantai ni~hehehe pastu shamer pon ade time tu~dia gelak2 je~dia cakap~eleh kak nana tu berangan konon princess la tu~

heheheh alaaaa takpelah~dah lame tak main berangan berangan macam ni~hehe nana pun mau jadi princess juge~princess ape eh~jap eh~nak figure out name~urmmm ke ade sape2 nak bg cadangan??hehe

princess ape eh name nana nanti~urmmm hehe ape2 jelah~bab berangan memang num 1 yea cik nana yang becok oih~hehe biarlah~hehehe





glitter-graphics.com

Sunday, January 24, 2010

:: jika aku jatuh cinta ::

TANGISAN SI GADIS



terdiam aku dalam sayu
sedih dengan khabaran itu
cuba ku kawal apa adanya
agar tidak dilihat suram dijiwa


tapi aku gagal pertahankan rasa sendu
airmata bagai mutiara deras basahi pipi
menangis aku dalam dakapan ibu
aku jadi puteri yang gagal kawal emosi


ibu mengalun kata yakinkan aku
tiada yang lain akan sakiti aku lagi
semua itu mainan dunia yang kelabu
takkan dapat calarkan cinta yang suci


terima kasih ibu atas dakapanmu
sentiasa mesra manjakan aku
aku juga yakin pada cinta itu
walau terpisah jauh beribu batu


airmataku berhenti mengalir kerana ibu
kata-katanya menguatkan aku
tiada lagi tangisan dalam keliru
dan aku bahagia dalam dakapan ibu




:: ujian tanda Allah sayang ::


seketika tadi,nana menangis hingga tersedu~ibu datang peluk nana~sedangkan ibu tengah memasak~nana menangis lagi~ibu tenangkan nana lagi~jarang nana menangis depan ibu~lagi2 plak kat dapur~huuuu tapi kadang2 menangis tu cara terakhir nak luahkan isi hati~satu persatu ujian datang bertimpa yea~nana mungkin tak kuat~sebab tulah menangis~


tadi nana menangis sebab dengar kata-kata ibu~nana tahan~nana diam je bila dengar ibu cerita~tapi at last,bila wajah ayah yang nana dah terbayangkan~airmata terus terkeluar~nana tak suka dengan cerite yang ibu cerite tadi~sebab tu nana nangis~nana sangat geram~jadi nana cakap~"bodohnye,asal dorang ckp mcm tu?dorang bodoh!!"~kasar kan~sangat kasar nana ckp org bodoh~tapi nana dah geram~terus nana nangis~terus ibu datang peluk~ibu cakap jangan risau~mulut orang memang kita ni takde hak nak tutup~tapi nana geram~nana nak je pegi jumpe kawan2 ibu tu~nana nak cakap sendiri dengan dorang~ingat nana tak berani ke?memang nana ni tak garang~tapi anda silap okeh~kalau anda biadap dengan ibu saya~saya boleh jadi lagi biadap dari anda~saya benci orang tak hormat ibu saya~ingat ibu saya ni ape?


nana nangis je tadi~waktu jumpe umi,umi tanye,nape selesema~nana cakap la~nana nanges~sebab ibu cerite bende sedih~tapi umi dah nampak nana nak menagis balik~jadi umi taknak tanye ape2 dah~


dan nana terfikir~ujian tu Tuhan nak bagi macam2 cara~tulah tandanya Tuhan tu sayang~bila dia uji iman kita,tandanya dia nak ingatkan kita~dan nana tau~nana dan keluarga sedang diuji~terutama ibu~nana takut sebenarnya~nana takut nana hilang sabar~tapi nana tak boleh macam tu~nak jadi muslimah solehah tak boleh ikut emosi~nak jadi muslimah solehah kene kuat dan selalu sabar~tapi kenapa ngan orang lain tu?tak boleh ke jaga percakapan dorang??huuuu belajar je tinggi~huuuu


ibu....nana nak kita same2 jumpa ayah lagi kat sana nanti~nana tak suka bila ada orang cakap macam tu kat ibu~nana tak nak~tak boleh~nana benci orang tu~ibu..ni dugaan untuk kita semua~kita tempuh sama-sama yea~mintak maaf sebab nana terlalu mudah titiskan airmata~mungkin belum cukup kuat iman di dada~tapi nana akan sama2 ngan ibu~selalu~sentiasa~selamanya~


ini ujian dan dugaan Tuhan~alhamdulillah dgn ujian2 ni~ujian ni yang uji tahap iman kita~ujian ni yang jadi bukti Tuhan masih sayang kita~ujian ni yang buat kita akan lebih hargai tiap detik hidup kita~ujian ni jugak yang akan matangkan kita sekeluarga~kita minta diberi kesenangan~tapi terkadang kita jatuh susah~tak mengapa lah~alhamdulillah~ada hikmah~


ibu~kita biarkan apa mulut orang lain nak kata apa2 pun yea~yang penting kita sentiasa sayang dan percaya semua ahli keluarga kita~kita ada mak long pak long pak uda mak uda nenek umi~family belah ayah pun sayang jugak kat kita~pedulikan kata orang yea~mereka tak tahu betapa dalamnya cinta kita semua~nana tahu nana ada ibu yang hebat,yang kuat~nana sayang ibu~


Alhamdulillah atas semua ujian ini~tidaklah kami terus leka sendiri~Alhamdulillah atas peringatan yang diberi~tanda KAU masih sayang kami~

Saturday, January 23, 2010

BENCI BISU


senyap- sunyi- sepi-
yang kedengaran hanya suara pusingan kipas
sedangkan kamar ini tak kosong sunyi
ada insan-insan yang penuhi ruangan ini
keduanya bernyawa keduanya bernafas
tapi entah mengapa jadi sunyi sepi


tidak aku mengerti punca kebisuan
telinga dipekakkan dengan suara nyanyian
jadi senyaplah aku dalam kesunyian
tak mahu ganggu insan melayan perasaan


jika kau marah,kau luah
jika kau sakit,kau jerit
jika kau penat,kau rehat
jika kau bengang,kau tenang


itu yang patut kau buat
bukan menyorok dalam selimut tebal
menangis sambil dengar muzik yang kuat
kononnya hati kau sangat kebal


aku malas melihat kau yang bisu
aku seolah asing dalam hatimu
kau tahu segalanya tentang aku
kau tahu juga apa kebencian aku
aku benci melihat ada yang tiba-tiba jadi bisu
jadi mengapa kau bisu dengan aku?


bukankah aku sahabat dalam hati?
bukankah aku yang jadi peneman sepi?
bukankah aku yang kau ketawa bersama hari-hari?
bukankah aku yang simpan segala rahsia hati?


jadi mengapa saat ini kau diam bisu
bagai aku bukan lagi sahabatmu
berdiam diri seolah ketepikan aku
sedangkan kau tahu hatiku
selalu akan sayang kamu


berhenti jadi bisu
aku benci melihat sahabat yang bisu-


*buat sahabat kesayanganku~tamo gadoh2 lagi~pastu tamo senyap2 lagi okeh~kalu marah ke,ape ke~terus lah cerite~jgn la suke je nak pendam~sayang kamu selalu~sbuat macam tu lagi~siaplah!!!

Thursday, January 21, 2010

:: my thursday ::


salam..

thursday best~sebab last kelas~esok petang nana memanah~yayyyy!!rindu~dah lame tak memanah~hari ini sangat2 letih~kesian ustaz fekri pagi tadi~saplo orang je yang datang~huuuu cian ustaz~ngajar pon slow je rini~urmmm mahu tulis puisi sebenaenye~tapi tangan mcm letih~jadi malas nak pegang pensil ,amek kertas dan tulis2~jadi puisi2 pendam dalam kepala la dulu yea~ni typing pun dah freestyle dah ni~sbb hari ni sangat la letih~huuuu kuar pegi kelas at 8.30 in the morning~pastu dah tak balik bilik~sampai la pukul 10.30 malam tadi baru lah dapat balik bilik~letih kan??


sebab kene pegi library dan sebagainya~tu yang begitu tu~takpelah kan~minggu ni balik umah hari esok kot~after archery,balik la~nanti nana suoh boboy amek~rindu nye rumah~urmmm okeh lah~dah pukul 11.48 malam nih~jap lagi dah jadi pukul dobelas tengah malam~jadi nana mahu mandi sekarang lah~letih dah badan ni ha~after mandi,pasti segar dong~hehehe (nana sekarang nih asek suke nak cakap bahasa indon aja sih~sudah terpengaruh sama KCB nich~tahu apa KCB??ketika cinta bertasbih dong~yang heronya mas azzam yang soleh itu~aduhhh jadi penasaran semua~tapi aqu lagi suka sama itu ustadz ilyas~kok manis sekali~gaya nya juga bagai lelaki sejati gitu~suka aqu~aduhh udah cerita pasal KCB lagi ya~langsung katanya tadi mahu mandi~hehehe)


okay2...nana mahu mandi~kamu kamu kamu dan kamu~tinggal dulu ya~mahu mandi dan solat isya dulu~naaa..setelah itu,ketemu semula ya~hihihihi (aduh kalau indonesian bace ni,mesti banyak grammatical error nih..hehe)

TULIS PUISI


sahabatku bertanya
kamu sedang tulis puisi?
aku menjawab tidak
malu sudah bicara tentang puisi


sahabatku bertanya
mengapa pula malu begitu?
aku menjawab kerana puisi-puisiku tidak maju
entah apa yang dicoret aku pun tak tahu


rasa bersalah pula pada semua puisiku
sedangkan ia adalah luahan hati pengubat rindu
dan kini tega aku berkata ia tiada mutu
maafkan aku yang tidak hargai kamu
sebenarnya aku cinta kesemua puisiku

:: she has her own blog ::


assalamualaikum~~~

tumpang bertanya boleh??siapakah she yang dimaksudkan di atas~hehe she itu ialah: NORHAYATI KAMARUZAMAN~hehe iye~blog dia lawan tokey sudah~erm yatie is my bestfriend~kami rapat since kami form 4~kami sekelas~dan duduk sebelah2~tiap2 hari bercakap ngan dia~pandang kiri muke dia~pandang kanan muke dia lagi~2 tahun macam tu~pastu kami menjejak kaki ke matrikulasi UIA~aihhh wajah dia lagi~kami duduk satu bilik~hehehe tapi inilah kawan nana yang susah senang dengan nana~sayang sangat kat yatie ni~dia ni memang banyak tolong nana tau~jadi siapa yang mahu cari calon isteri,bagitau nana yea~nana rekemen kan si yatie ni ha jadi wife anda~hehe


urmmm~nana mahu stop dulu lah~oh iye~esok is heaven~sebab ade kelas arab~boleh jumpe ngan ustaz fekri~hehe ustaz fekri ni best lah~dia ngajar best~faham terus~baek je ustaz ni tau~hehe tapi..satu je~suke perli yea~huuuu jadi jgn buat perkara pelik dalam kelas beliau~atau anda akan diperli ketika itu juga~hehe sorry ustaz~tp ustaz memg besh~ustaz arab saya yang paaaaling besh~hehe ="))

Tuesday, January 19, 2010

:: nana runsing ::


salam buat sahabat yang setia membaca ruangan ini

hati nana sedang runsing~nana tak tahu nana patut buat ape~nana tak tahu~nana jadi buntu~nana nak buat ape untuk bantu ibu~salah nana ke sebab masih study dan belum bekerja yea~nana tak tau nak buat ape~kadang2 nana terfikir perlu ke nana bekerja je~nanti2 baru sambung study semula~tapi sayang~setahun je lagi tinggal nak lengkapkan degree ni~tapi still~dalam masa setahun tu,nana belum ada duit sendiri~nana still perlukan ibu untuk sara semua belanja nana~nana terasa menyusahkan ibu~


mungkin kurang matang kalau jalan penyelesaiannye berhenti study~nana tak mahu berhenti study~cita2 nana tinggi menggunung~dah janji ngan ayah ibu nak jadi orang berguna yang dapat tolong family~tapi nana sedih tengok ibu macam ni~esok nana ade exam~tapi nana tak boleh nak concentrate study bile terfikir ibu~nana tau ibu mesti lagi tak lena tidur~takde selera makan~kesian kat ibu~nana nak ada ngan ibu time2 macam ni~nana nak teman ibu~tp still,nana punya kewajipan utk belajar~nana tak senang duduk selagi hal ni belum selesai~bu,patut ke kita jual je rumah kita kat kajang tu??


kita bukan nak duduk kajang pun kan~tapi honestly nana sangat sayang rumah tu~sebab ayah selalu cakap ayah beli rumah tu dulu sebab nana yang beria-ia nak~banyak kali ayah akan sebut yang itu rumah nana~nana tak pernah consider itu rumah nana~tapi rumah tu still ade sentimental value walaupun kite semua tak penah duduk kat rumah tu~bu,nana tak tau nak buat ape~fikirkan ibu,nana jadi sedih dan tak boleh nak study~kalau nana call ibu~mesti nanti nana nangis,which is ibu sangat tak suka nana menangis~nana tak nak ibu tau yang nana sangat risaukan ibu~nanti ibu risau nana balik~


inilah dugaan keluarga nana rupanya~dan paling penting~inilah perasaan anak sulung~meluahkan sendiri perasaan ni~airmata dah tak tau berapa banyak dibazirkan sambil menaip~nana tak tau lah~mungkin sebab nana anak sulung,jadi semua benda nana jadi terlalu fikir~paling penting memang nana ni kuat fikirkan segalanya~inilah anak sulung kan rupanya~menangis sendiri~bile jumpe ibu ngan adik2~nana jadi puteri yang paling happy paling ceria~macam tak ade ape2~bile dah sendiri~nana jadi sedih fikirkan semua~nana taknak tunjuk kerisauan ni kat ibu~kat adik2~nana taknak dorang cakap nana tak kuat~tapi memang nana sangat tak kuat~ape nana patut buat sebagai anak~sebagai kakak~ibu..maafkan nana sebab tak mampu ringankan beban ibu~

:: terasa meluat ::

salam

hurmmm terasa meluat pule hari ni~kenape??sebab alahaiiiii~sebenarnye hari ni ade bende lain yang nak diluahkan~dah lah ade sorg member ni sombong~sedih betul~hurmmm takpelah kan~dah dia nak sombong ngan kite nak buat cemane kan~


okay back to the meluat business~actually sangat meluat ngan lelaki yang bermulut manis~aduhaiiii tolong lah tolong lah yea~lelaki tak perlu lah mulut nak manis~dah agak bosan di situ nak mendengar yang manis2 aje~padehal menipu je agaknye~hurmm so cliche la~


nape nak kene mulut manis?konon boleh cairkan perempuan ke?hmmm nauzubillah~jangan lah nana jatuh dalam janji manis lelaki ni~mulut mereka ni kalau bab tabur janji dan memuji muji memang paling manis~ya Allah,pelihara la perasaan ni~dah cukupla dulu dibodoh-bodohkan dgn ayat2 manis lelaki ni~tapi kenape macam tu~jadi meluat la~memuji la hape la~hurmmm penat je nak dengar ayat2 manis~jangan lah fikir semua perempuan boleh dibeli ngan ayat2 manis tu yea~ade mase,kene gune akal juge bile nak mengayat ni~asek ayat manis je~hurmm tukar style sket la yea~


yatie cerite tadi~dia main scribbler kat ym~interesting kan~huhu bestnye la yatie tu~kenchanayo~="))

Sunday, January 17, 2010

IZINKAN AKU


izinkan aku
jadi puteri yang sentuh hatimu
agar hatimu tak lagi sejuk membeku
izinkan aku
jadi pembakar semangatmu
agar kau tak lagi lemah lesu


wahai kekasih yang menyendiri
mengapa kau terus menyendiri
sedangkan aku setia di sini
berdiri hanya di sini
setia menunggu dan menanti
hadirnya kau putera disanubari


aku tersenyum sendiri
kerana tidak aku tahu siapakah kekasih hati
apakah aku bodoh menunggu sendiri di sini?
tapi aku yakin kehadirannya pasti
mungkin terlewat kerana persiapkan diri


izinkan aku
untuk jadi gadis yang satu dalam hatimu
jangan ada yang lain ikat cintamu
izinkan aku
alunkan ayat-ayat suci di sampingmu
agar cinta itu dalam redha Yang Satu
izinkan aku
selamanya hanya memandang matamu
sambil kau dan aku saling mengingati
agar tak lupa dan alpa menuju jalan Ilahi
izinkan lah aku
jadi puteri dan ratu yang halal bagimu
selamanya menginap dalam kamar hatimu


tersenyum sendiri aku
kerana setia menunggu
pada kekasih yang masih bisu
yang aku sendiri belum tahu insan itu
kerana rahsia itu
selamanya hanya TUHAN yang tahu

Saturday, January 16, 2010

AKU MAHU


ada sesiapa tahu
tentang apa yang aku mahu?
inilah yang aku mahu


aku mahu jadi penulis hebat
penulis penuh bait puitis
penulis yang bangkitkan semangat
penulis hebat yang jadi inspirasi
penulis yang keluarkan pendapat
melalui idea dan isi hati


tapi aku tak sehebat yang lain
tulisanku tak mampu beri api
tulisanku juga tak selembut salju
tulisanku juga tak seindah pelangi
tulisanku terlalu nipis dan ringan
tak mampu setanding dengan yang tinggi


tapi itulah impian dihati
aku mahu jadi yang hebat
yang mampu beri nafas baru
yang mampu beri udara segar

dan aku cuma salah seorang pencinta
dunia puisi yang penuh bait-bait bermakna
moga Tuhan terus beri aku kelapangan
agar tulisanku tak sampai pada pengakhiran

RASA YANG TERCIPTA


cinta itu sebuah rasa
indah tercipta disanubari
diberi oleh Tuhan kepada manusia
agar manusia itu tidak sunyi


jika cinta itu sebuah buku
kau adalah tulisan yang menari di dalamnya
jika cinta itu ialah masa
kau adalah tiap detiknya
jika cinta itu basikal beroda dua atau tiga
kau adalah penunggang setianya
betapa aku tak mampu pisahkan kau dari cinta
kerana pada kau
aku nampak cinta


tapi jika cinta itu adalah kau
aku hanya mampu memandang dari kejauhan
begitu indah andainya kau bernama cinta
tiada keberanian untuk aku sentuh engkau
kerana kau bagai permata yang berkilauan
tak mampu aku mencapai kau yang sempurna


begitulah tingginya kau dihati ini
mengagumi jua mencintai
walau dalam diam,sunyi dan sepi
aku tetap rela begini
biar ku pegang rasa yang tercipta ini
biar ku luah dalam rangkap puisi
kerana inilah rasa yang tercipta
yang telah terbit dalam hatiku yang setia

Friday, January 15, 2010

:: is anyone in love?? ::


so...setelah membaca di atas ni,nana nak la juge bertanya kan~is anyone in love rite now??~is anyone smiling while reading this?~wahhhhhh you are the luckiest person on earth then~of course la,sudah merasakan anda di alam percintaan~wahhhhh beshnye beshnye~hehe nana ni cakap je besh~cube try nak masukkan diri ke situ??hehe belum mampu lagi la~


so siapa yea yang anda bayangkan sewaktu membace di atas ni??yatie imagine sape eh??sape eh on ur mind t??hehehe ermm siape yg anda fikirkan??kalau anda fikirkan SEORANG sahaja,hurmm maksudnya anda ada hati kat dia lah~wahhhh time nana baca ni~nana tak dapat nak imagine sesape pon~sedih je kan~adehhh~


tapi takpe~takpe je takde sape yg boleh di imagine kan pon~tapi di sini kan,nana ade satu soalan sangat2 cepu emas~urmm cepu emas jiddan~cepu emas awwi2~heheh =p soalan nye berbunyi begini yea kawan2~


sewaktu anda sedang membaca mende atas ni~sewaktu anda sudah tibe di number satu itu~siapa antara anda yang ada terbayang kan nana??~kikikikikikikikikikikikikiki~hehehehehehehe~jangan marah yea~saje je nak bagi soalan ngok ngek~ini adalah kerana:

~nana nantok~
~nana boring~
~nana sebenanye lapa~
(tp taleh makan sbb diet)


hehe kerana itulah tu~okaylah~nana mau tido~kebelakangan ni kan~asek tak cukup tido je tau~banyak keje sket~tu lah tu~so nana pegi tido dulu yea~tinggal yea~hehe~amek wudhu~pastu tido yea~="))


*bismikallahumma ahya wa amutu*



:: spot check ::


salam semua~

iye..tadi petang ade spotcek haa kat bilik nana ni~nana time tu tgah online~duk la berym ngan sorg member nih~tetibe roomate nana,cik la ckp~"lulu,hanis mesej,dia bgtau ade spotcek"aihhhh ingatkan boleh la cool2 lagi~sekali tengah duk still berborak2 di ym,suddenly ade orang ketuk pintu bg salam~aihhh takkan la~hehe bisur'ah nana pon takde nye shut down my dear lappy ni~nana terus je cabut kat pluck nye~adehhh ganas kan~sorry lappy dear~=(


tp biasa lah kan,sempat sorok semua~rupanye bukan fellow pon~member si hanis datang nak tolong sorok barang hanis~hehehe good girl yea~tak lama pastu baru la fellow datang accompanied by 2 other sisters~kami sume tak kene saman~rice cooker cik la dah sorok baek punye~lappy nana dah masuk kat lipatan baju~nasib baek la lappy ni cinonit je~hehe~bukan nye kat uia ni takleh bawak electrical items~buleh2...cume kami ni ha tak mengikut rules and regulations~nana ni dah third year dah kat sini~tapi sekali pon tak penah register nana punye lappy ni ha~kettle pon nana tak register~bile ade spotcek,sorok sudaaaa~hehe tp takpe~cikla register je~hehe nana je yg notty sket~tp cik la pon boleh tahan~siap ade rice cooker lagi tau~amboihhhh~hehehe


okaylah~nana tatau nak tulis ape dah~hehe stop dulu la yea~oh iye~best la pg td jumpe ustaz fekri~hehe asek senyum je ustaz ni yea~sejuk hati tengok~hehehehe ="))

Thursday, January 14, 2010

CINTA YANG BISU


aku diam cinta diam
aku senyap cinta pun senyap
aku sunyi cinta lagi sunyi
aku bisu cinta turut bisu
aku tunduk cinta tambah tunduk
aku malu cinta lebih malu
aku sepi cinta juga sepi


tak mengerti mengapa cinta begitu
jadi bisu tak mahu ucap rindu
aku dan cinta terus berdiam
membisu tanpa sebarang kalam


mengapa cinta jadi begitu
jika cinta terus saja bisu
pada siapa harus aku curahkan rindu
lalu terfikir aku
cinta mahu aku bicara tentang rindu
hanya pada TUHAN yang satu
kerana DIA selamanya pemilik dan pencipta
pada segalanya di atas dunia
dan tersenyum aku lalu berkata
terima kasih wahai cinta~

:: staying up ::


salam....

actually nana tgah berjage malam ni~sorang2 je~hehe sebab yatie tak dapat teman~dia tengah tido~esok dia keje full~nana ni kene siapkan utk presentation eap nana esok~cuaknye nana~ade nak tolong tak??hehe takpelah~faham~anda nak tolong sebenarnye kan~tapi jauh pule kan~lalu tangan tak sampai~hehe


cara untuk elakkan tido:
1)awal2 nana dah minum pearl kacip fatimah coffee~i am a coffee lover~
2)tenangkan fikiran~
3)try untuk siapkan jugak~jgn pikir lain~
4)kalu tak boleh gak~ngantok2 gak~facebooking sebentar la nampaknye~hehehe


~nana stop~kene sambung buat~bace article dari newspaper~bace journal dan sebagainya~wish me luck kawan2~

Wednesday, January 13, 2010

:: ponteng kelas? ::


salam..

what??nana ponteng kelas??ish3 ape nak jadi nih..the semester just started and i did skip class~adehhh chungmal bianayo(sorry)~actually i got lots of work~tulah duk postpone segalanye lagi~huuuu nana siapkan EAP~bukan ape,at the very last minute,nana change topic nana~huu tu yang nana lagi kabut tu~sebab semuanye kene mulakan dari awal semula la~baru nak kumpul journal balik and whatsoeva~bace lagi???adoihhh~abehla~


ehem2~dan kemungkinan besar~malam ni tidak boleh tidor yea sayang~siapkan EAP anda~heheh introduction untuk assignment semantics dah siap~dah send kat ruby through email dah~tp tulah~mestilah still kene jumpa lagi malam ni~discuss yang lain pulak~now supposed to be 20th cent class~miss shan panggil org khas yg hebat utk bercakap tentang WW1 ni~hurmm tp nana bantai g wat EAP~macam bagus kan~miss shan~pasni saye tak ponteng lagi~huuuu


i'm sorry~notty~

MILIKKU


segala tulisan bukan tiruan
segala rintihan bukan paparan
segala rayuan bukan godaan

kalam itu milikku
tulisan itu milikku
biar buruk penuh cela
tetap ia milikki
biar lucu segala cerita
tetap ia milikku

itu yang terluah dari hati
itu yang terlafaz dalam sepi
jangan hina tulisan ini
kerana ia coretan hati

tulisan ini
kalam ini
coretan ini
cerita ini
bait ini
luahan ini
marah ini
cinta ini
semua ini
adalah milikku
buah fikiranku